N

Fri frakt vid köp över 1000 kr

Snabb hantering & leverans

Brett utbud av skor från välkända varumärken

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages

Vanliga problem

Dagligen möter vi kunder med Hallux-Valgus, hälproblematik, smärta i framfot, rygg och höft och liknande problem. Listan kan göras lång, men svaret är ofta detsamma. Mycket av problematiken vi möter beror på hur vi står och går, det vill säga hur vi dagligen belastar vår kropp.

Nedan har vi listat de vanligaste problemen vi stöter på hos våra kunder och vilka symptom de uppvisar. Samtliga kan vi underlätta genom avlastning i form av ortopediska, individuellt anpassade inlägg. Vill du läsa mer om vår verksamhet och vad vi kan göra för dig, klicka här.

Hallux-Valgus

Framfotsvalvet ”kapsejsar” och trycker stortåns ledhuvud utåt, med sned stortå som följd. Smärta både i leden och slemsäckar. Läs mer om Hallux-Valgus här.

Hammartår

Som en följd av ovan. Smärta där krökta tår träffar skons tåparti. Smärta inuti foten där alla leder förändras.

Mortons Toe Syndrom

Nervskideinflammation med ”trampa på spik”-känsla. Mellan tå 2-3 alt. 3-4.

Plantarfaciit

Kallas lite slarvigt för hälsporre, vilket inte är helt sant. Oavsett vilket är det en riktig pina, som kräver speciella åtgärder för att bli av med. Läs mer om symptom och vad du kan tänka på för att bli av med besvären här.

Hälsmärtor

Många olika problemställningar. Vanligt är bland annat idrottande barns smärta runt och under häl kallas då Severs Injury. Problemet drabbar även vuxna med mycket stående på jobbet, kallas då Tendinos.

Periostit/benhinneinflammation

Smärttillstånd på insidan eller utsidan av skenbenet. Väldigt många varianter, som alla gör idrott- och motionsutövning smärtsam. Inflammatoriskt tillstånd som är enormt svårt att bli av med om man inte åtgärdar orsaker till problemen.

Framfotssmärtor

Uppträder på många olika platser. Små skador ger svåra konsekvenser, då gång utlöser smärta. ”Finn orsaken, och vi kan åtgärda!”

Muskel-/senfästesinflammationer

Uppträder på en mängd olika ställen. Utlösande faktor är oftast en överansträngning. Svårutläkt, då kroppen har ett sätt att fungera som utlöser smärta. Att behandla symtomen ger bara marginell lindring. Att åtgärda anledningen till överansträngningen, d.v.s. att ändra på fotställning vid gång ger bästa resultat.

Trochanterit

En inflammation, som drabbar muskelfäste där lårbenet kröker och övergår till lårbenshals (på utsidan av höften). Utlösande faktor är oftast en överansträngning.

Christa Iliaca

Kallas bäckenskovelns övre kant vid sidan av ryggraden. De flesta känner någon gång ömhet och stelhet över ryggslutet. Detta är oftast en följd av för stor anspänning av ryggmuskulatur, inte sällan i samband med större ansträngning än vad man är tränad för. Blir lätt kroniskt om man inte ändrar på förutsättningarna.

Runners Knee / Löparknä

Precis som namnet är detta mestadels mycket aktiva människor som får smärta på utsida knä – strax ovan ledspringa.

Bursit / slemsäcksinflammationer

Uppträder på många ställen, där slemsäcken har till funktion att skydda oftast utstickande bendelar. Ett tydligt exempel är slemsäcken på stortåknölen, som ofta blir öm och röd vid för stort tryck. Vanligt även runt hälsenans infästning mot hälbenet.

Uttrampade fettkuddar

Ytterst besvärande tillstånd, som dock är relativt lätt att åtgärda. Tyvärr ingår problemet i de s.k. åldersförändringarna. Blir alltså inte bättre av sig själv. Fettkuddar är hermetiskt slutna 8-kantiga celler med ett trögflytande fett, som med ökad ålder och ansträngningsgrad börjar att ”läcka” och därmed frilägger på hälben och ledhuvuden.

Clavus

Förhårdnader som kroppen skapar – så kallad hornhud – för att skydda ledhuvuden. Går aldrig över eftersom kroppen fortsätter att producera denna ”extrahud” ända tills man ändrar på förutsättningarna och tar bort allt tryck över nämnda områden.

Senskideinflammationer

Inflammatoriska tillstånd i senskidor, där Achillessenan, som är en sena inuti en senskida och ansluter vadmuskel till hälbenet, är den mest kända. Mycket svårt att läka ut, då den utlösande faktorn oftast är en krökning av senan under gång och löpning. Förutsätter konsekvent förändring.