N

Fri frakt vid köp över 1000 kr

Snabb hantering & leverans

Brett utbud från välkända varumärken

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
Illustrationen visar hur Hallux Valgus ser ut

Hallux Valgus – sned stortå.

Hallux Valgus är ett vanligt problem som ofta börjar i medelåldern, men en del kan få besvär redan som tonåring. Detta besvär uppstår framförallt genom att foten överbelastar stortåleden för mycket. Det som då händer är att fotvalvet mellan stortån och lilltån plattas ut. Detta i sin tur gör att stortån vinklas inåt och dras mot de andra tårna på foten. Den främre delen av foten blir lite bredare. Ledhuvudet pressas utåt, vilket kan innebära att du får ont när foten kläms in i för trånga skor.

En följd av Hallux Valgus blir att det uppstår tryck och skav på tån bredvid stortån vilket ibland kan leda till att du få sår på andratån. Hallux Valgus kan vara ganska smärtsamt och smärtan kommer oftast från den skyddande slemsäcken som blivit inflammerad på grund av trycket från skon.

Vad kan jag göra för att få smärtlindring? Här kommer några tips:

  • Se till att använda skor med extra stabil hälkappa och att skorna dessutom är vridstyva så att ledhuvudet inte glider ut mot skons insida.
  • Köp skor som har en extra bredd på framfoten och gärna hög tåbox över stortån för att undvika tryck.
  • Kontrollera att skon inte har några klämmande sömmar över smärtområdet.
  • Det finns skor på marknaden som redan från början har en ”liten grop” eller stretch-skinn.
  • Det allra bästa är att ha skor med utbytbara fotbäddar så att skon får plats med ett individuellt korrigerande inlägg. Ett individuellt skoinlägg kan hjälpa till att lyfta framfoten (med en så kallad Pelott) mellan stortån och lilltån för att avlasta tårna. Detta är extra bra om du också har besvär med hammartå.
    Läs mer om Hallux Valgus här.

Hammartår.

Hammartå är en effekt av ett nedsjunket framfotsvalv. Det blir tyvärr sämre med tiden om man inte åtgärdar orsakerna. Smärtan som hammartån orsakar är oftast orsakad av skavsår, då tå-uslingen slår i skons tak men smärta kan även uppstå vid tåns infästning. Tänk på detta när du väljer skor:

  • Köp stabila skor för att minimera rörelser i foten och med extra hög tå-box. Det finns flera skomodeller med stretch-skinn på ovansidan som följer utstickande delar på foten.
  • Har du skor med slät ovandel och bra kvalitet på skinnet, då kan vi lyfta tå-boxen med ett specialverktyg som vi använder ofta.
  • Utbytbara fotbäddar. Alla med hammartår borde ha korrigerande och lyftande individuella skoinlägg.