Hallux Valgus – sned stortå

Hallux Valgus är ett vanligt problem som ofta börjar i medelåldern, men en del kan få besvär redan i tonåren. Du har troligen Hallux Valgus om du märker att din stortå börjar riktas in mot de andra tårna, vilket skapar som en ”knöl” på utsidan av foten. Det är ditt ledhuvud som har pressats utåt, vilket sker på grund av för hög belastning.

Symtom

Problemet kännetecknas av att slemsäcken som har som uppgift att skydda ledhuvudet vid stortån mot tryck blir inflammerat, ömt och svullet. Vanligt är också att man ser att stortån successivt börjar vinklas mer och mer inåt mot de andra tårna på foten. Samtidigt sker en förskjutning av ledhuvudet utåt från foten, vilket skapar en knöl på utsidan av foten och gör därmed foten bredare. När du har drabbats av Hallux Valgus är det vanligt att du upplever ett tryck mot ledhuvudet om foten kläms in i för trånga skor. Det kan också leda till skav på stortån och även sår på andratån. Läs mer om vanliga orsaker och vad du kan tänka på >

Illustration av hallux valgus

Skor för Hallux Valgus

Har du Hallux Valgus är det viktigt att du väljer bra skor för att minska både trycket och smärtan du upplever kring stortån och dess ledhuvud, men också för att förhindra att besvären blir värre. Hallux Valgus är ofta en följd av överpronation och för att gå till botten med problemet behöver du stabila skor som håller fötterna på plats. Har du exempelvis en överpronation och söker löparskor ska du också leta efter skor med pronationsstöd. Nedan har vi samlat våra rekommendationer på skor som kan underlätta dina besvär.

Vanliga ortopediska problem

Har du ont i fötter, höfter, knän eller rygg? Vi möter dagligen kunder med olika typer av problem. Dessa löser vi med individuella, korrigerande inlägg som anpassas efter just dina fötter.

Vanliga orsaker till Hallux Valgus

Besvären uppstår framförallt genom att foten överbelastar stortåleden för mycket, vilket ofta är en följd av överpronation. Det vill säga att foten faller inåt i varje fotisättning. Det som då händer är att fotvalvet mellan stortån och lilltån plattas ut i steget. Det i sin tur gör att stortån vinklas inåt och dras mot de andra tårna på foten. Den främre delen av foten blir lite bredare och ledhuvudet pressas utåt.

Rörelsemönstret som orsakar överpronationen i steget och i förlängningen besvär med Hallux Valgus är ofta ärftligt, men behöver inte vara det. Om du dock har en förälder som upplever problem med Hallux Valgus och du misstänker att det även kan drabba dig, kan du bromsa händelseförloppet genom att tidigt vara noggrann med dina skoval och överväga att skaffa ortopediska inlägg. Med hjälp av inlägg åtgärdar vi orsaken till problemet genom att korrigera fotisättningen. Vissa väljer att operera sin Hallux Valgus, men får snart tillbaka sina besvär eftersom orsaken inte är åtgärdad. Har du ont beror det alltid på något.

Vad kan jag göra för att få smärtlindring?

Hallux Valgus kan bli smärtsamt och för att lindra dina akuta besvär kan det underlätta att:

  • Se till att använda skor med extra stabil hälkappa och som dessutom är vridstyva så att ledhuvudet inte glider ut mot skons insida.
  • Köp skor som har en extra bredd på framfoten och gärna hög tåbox över stortån för att undvika direkt tryck mot foten.
  • Kontrollera att skon inte har några klämmande sömmar över smärtområdet. Det finns skor på marknaden som redan från början har en ”liten grop” eller stretch-skinn.

Ett individuellt skoinlägg kan hjälpa till att lyfta framfoten (med en så kallad Pelott) mellan stortån och lilltån för att avlasta tårna. Detta är extra bra om du också har besvär med hammartå. Vid val av skor är det då viktigt att köpa skor med utbytbara fotbäddar så att skon får plats med ett sådant individuellt korrigerande inlägg.

Problem med Hallux Valgus? Vi hjälper dig!