Hälsporre (plantar fasciit)

En hälsporre är ett gissel för den som drabbas och det tar ofta flera år att bli av med den. Du kan misstänka att du drabbats av hälsporre om det brukar göra ont under eller på insidan av hälen när du går och står, följt av att smärtan försvinner när du gått en stund. Det är bristningar i senfästet som orsakar smärta.

Symtom

Symtomen kan variera ganska mycket från lättare obehag till kraftig smärta som gör det omöjligt att gå längre sträckor. Typiskt för hälsporre är också att smärtan är lokaliserad till en punkt under främre delen av hälen mot fotens insida men smärtan kan vara även vid sidan av hälen. Läs mer om vanliga orsaker och vad du kan tänka på >

Illustration av hälsporre

Skor för hälsporre

Har du drabbats av hälsporre är valet av skor viktigt. Du behöver en stabil sko som både är vridstyv och har en ordentlig hälkappa. Vi ställer hårda krav på skornas funktionalitet och kvalitet och i vårt sortiment hittar du därför bra skor som genomgått noggranna kontroller. Det vill säga skor som ger tillräckligt med stöd och stabilitet för att ge fötterna bästa förutsättningar att fungera så bra som möjligt, och som också passar med våra inlägg.

Ofta kan också inlägg hjälpa till att avlasta och rätta till dina problem, men kombinationen med bra skor och ett konsekvent beteende är alltid avgörande för att nå ett så bra resultat som möjligt.

Vanliga ortopediska problem

Har du ont i fötter, höfter, knän eller rygg? Vi möter dagligen kunder med olika typer av problem. Dessa löser vi med individuella, korrigerande inlägg som anpassas efter just dina fötter.

Vanliga orsaker till hälsporre

En utlösande faktor till att du får problem med hälsporre är ett för stort tryck på hälbenets inre fäste (senan i hålfoten) som utgår från fotplattans inre del. Under foten, i hålfoten, sitter ett så kallat senstråk, med en mängd senor/ligament som är ett viktigt stöd för hålfoten så att den inte ska sjunka ihop. Du kan få ont i senfästet under hälen om du överbelastar senan. Om skadan ej läker ut bildas efter några år även en påbyggnad av benet på undersidan av hälen. Den ser ut som en sporre på röntgen, och kallas därför hälsporre. OBS! Du ska ALDRIG utföra en sträckning av nämnd sena när den är inflammerad under gång. Dock bör man stretcha hela senstråket (till exempel med en boll eller rullad handduk). Besvären med en hälsporre beror med andra ord många gånger på att du sprungit eller gått för ofta på hårt underlag eller med dåliga skor. Med dåliga skor menar vi ”mjuka och sköna” skor. Skor som saknar stabilitet och är följsamma. Dessa förstärker trycket över stortåleden och förvärrar därmed skadan. Hälsporre kan även uppstå om man har bytt aktivitet, eller underlag som man tränar på. Det är vanligt att en hälsporre kommer tillbaka och du kan behöva ha individuellt utformade inlägg i skorna om du får svårare besvär.

Vad kan jag göra själv?

  • Välj den stabilaste sko du kan hitta med en fixerad, stabil hälkappa och en vridstyv mellansula som gärna får vara av rullsuletyp, det vill säga att skon inte böjer sig vid tåleden utan rullar med foten intakt läge, vilket avsevärt minskar anspänningen mot skadeområdet.
  • Mjuka, sköna skor är absolut förbjudet hur behagligt det än känns initialt.
  • Använd specialsandaler inomhus. Vi har modeller från bland annat Think, Cambrian och Embla som ger en omedelbar lättnad.
  • Överväg att skaffa individuella inlägg med korrigerande funktion, vilket underlättar betydligt. I sådant fall behöver dina skor ha utbytbara fotbäddar.

Problem med hälsporre? Vi hjälper dig!