Vanliga problem

Hallux-Valgus

Framfotsvalvet ”kapsejsar” och trycker stortåns ledhuvud utåt, med sned stortå som följd. Smärta både i leden och slemsäckar.

Hammartår

Som en följd av ovan. Smärta där krökta tår träffar skons tåparti. Sm. inuti foten där alla leder förändras.

Mortons Toe Syndrom

Nervskideinflammation med ”trampa på spik”-känsla. Mellan tå 2-3 alt. 3-4.

Plantarfaciit

Kallas lite slarvigt för hälsporre, vilket inte är helt sant. Oavsett vilket är det en riktig pina, som kräver speciella åtgärder för att bli av med.

Hälsmärtor

Många olika problemställningar. Vanligt är bl.a idrottande barns smärta runt och under häl kallas då Severs Injury. Problemet drabbar även vuxna med mycket stående på jobbet, kallas då Tendinos.

Periostit/benhinneinflammation

Smärttillstånd på insidan eller utsidan av skenbenet. Väldigt många varianter, som alla gör idrott- och motionsutövning smärtsam. Inflammatoriskt tillstånd som är enormt svårt att bli av med om man inte åtgärdar orsaker till problemen.

Framfotssmärtor

Uppträder på många olika platser. Små skador ger svåra konsekvenser, då gång utlöser smärta. ”Finn orsaken, och vi kan åtgärda!”

Muskel-/senfästesinflammationer

Uppträder på en mängd olika ställen. Utlösande faktor är oftast en överansträngning. Svårutläkt, då kroppen har ett sätt att fungera som utlöser smärta. Att behandla symtomen ger bara marginell lindring. Att åtgärda anledningen till överansträngningen, d.v.s. att ändra på fotställning vid gång ger bästa resultat.

Trochanterit

En inflammation, som drabbar muskelfäste där lårbenet kröker och övergår till lårbenshals.
Christa Iliaca: kallas bäckenskovelns övre kant vid sidan av ryggraden. De flesta känner någon gång ömhet och stelhet över ryggslutet. Detta är oftast en följd av för stor anspänning av ryggmuskulatur, inte sällan i samband med större ansträngning än vad man är tränad för. Blir lätt kroniskt om man inte ändrar på förutsättningarna.

Runners Knee / Löparknä

Precis som namnet är detta mestadels mycket aktiva människor som får smärta på utsida knä – strax ovan ledspringa.

Bursit / slemsäcksinflammationer

Uppträder på många ställen, där slemsäcken har till funktion att skydda oftast utstickande bendelar. Ett tydligt exempel är slemsäcken på stortåknölen, som ofta blir öm och röd vid för stort tryck. Vanligt även runt hälsenans infästning mot hälbenet.

Uttrampade fettkuddar

Ytterst besvärande tillstånd, som dock är relativt lätt att åtgärda. Tyvärr ingår problemet i de s.k. åldersförändringarna. Blir alltså inte bättre av sig själv. Fettkuddar är hermetiskt slutna 8-kantiga celler med ett trögflytande fett, som med ökad ålder och ansträngningsgrad börjar att ”läcka” och därmed frilägger på hälben och ledhuvuden.

Clavus

Förhårdnader som kroppen skapar – s.k hornhud – för att skydda ledhuvuden. Går aldrig över eftersom kroppen fortsätter att producera denna ”extrahud” ända tills man ändrar på förutsättningarna och tar bort allt tryck över nämnda områden.

Senskideinflammationer

Inflammatoriska tillstånd i senskidor, där Achillessenan, som är en sena inuti en senskida och ansluter vadmuskel till hälbenet, är den mest kända. Mycket svårt att läka ut, då den utlösande faktorn oftast är en krökning av senan under gång och löpning. Förutsätter konsekvent förändring.