N

Fri frakt vid köp över 1000 kr

Snabb hantering & leverans

Brett utbud från välkända varumärken

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
Illustrationen visar var hälsporre sitter

Hälsporre eller Plantar fasciit.

En hälsporre är ett gissel för den som drabbas och det tar ofta flera år att bli av med den. Du kan misstänka att du drabbats av hälsporre om det brukar göra ont under eller på insidan av hälen när du går och står. Smärtan brukar försvinna när du gått en stund. Det är bristningar i senfästet som orsakar smärta.

En utlösande faktor är ett för stort tryck på hälbenets inre fäste (senan i hålfoten) som utgår från fotplattan inre del. Under foten, i hålfoten, sitter ett s.k. senstråk med en mängd senor/ligament som är ett viktigt stöd för hålfoten så att den inte ska sjunka ihop. Du kan få ont i senfästet under hälen om du överbelastar senan.

Om skadan ej läker ut bildas efter några år även en påbyggnad av benet på undersidan av hälen. Den ser ut som en sporre på röntgen, och kallas därför hälsporre. OBS! du ska ALDRIG utföra en sträckning av nämnda sena när den är inflammerad under gång. Dock bör man stretcha hela senstråket. (T.ex. med en boll eller rullad handduk.)

Mer om hälsporre

Besvären med en hälsporre beror många gånger på att du sprungit eller gått för ofta på hårt underlag eller med dåliga skor. Med dåliga skor menar vi ”mjuka och sköna” skor. Skor som saknar stabilitet och är följsamma. Dessa förstärker trycket över stortåleden och förvärrar därmed skadan. Hälsporre kan även uppstå om man har bytt aktivitet, eller underlag som man tränar på. Det är vanligt att en hälsporre kommer tillbaka och du kan behöva ha individuellt utformade inlägg i skorna om du får svårare besvär. Läs mer om hälsporre här.

Att tänka på:

  • Välj det stabilaste sko som finns med fixerad hälkappa och en vridstyv mellansula som gärna får vara av rullsuletyp, d.v.s. att skon inte böjer sig vid tåleden utan rullar med foten intakt läge, vilket avsevärt minskar anspänningen mot skadeområdet.
  • Mjuka, sköna skor är absolut förbjudet hur behagligt det än känns initialt.
  • Använd specialsandaler inomhus. Think för dam och Cambrian för herr ger en omedelbar lättnad.
  • Individuella inlägg med korrigerande funktion underlättar betydligt. Skor skall ha utbytbara fotbäddar.